Google+ Followers

BIG BOSS IS.
Seorang lelaki yang baik pasti akan membimbing perempuan yang disayanginya agar menjadi lebih baik..(^_^)....

Thursday, 6 October 2011

Servis la hati tuh....

Sabda Rasullullah SAW “ketahuilah bahawasanya di dalam tubuh manusia ada segumpal daging. Kalau segumpal daging itu baik maka baiklah seluruh tubuh itu, kalau segumpal daging itu rosak maka rosaklah seluruh tubuh itu”,

Hati kita adalah cermin diri kita,
Jika bersih hati kita,Insya-Allah,kita akan sentiasa melakukan perbuatan yang baik.
Jika kotor hati kita,maka kita mudah terjebak dengan perbuatan yang tidak baik.

Contoh hati yang perlu diservis:
  • P.H.D aka perasaan hasad dengki..Pantang tengok orang lebih je,da menggelupur nak saing jugak..Dalam erti kata lain,apa orang ada,aku mesti ada,.."KAU ADA??"Kalau saing perkara yang baik,Alhamdulillah.Tapi jika sebaliknya???Nauzubillah..
  • Cepat marah.Tersilap cakap pun da boley buat high temperature..Kalau marah bersebab xpew gak ni emo x bertempat....Maka terkeluarlah $h..t *8 3..P...ISH ISH ISH peel macam ni btol kena rawat dengan anger management....
  • Sentiasa ada topik nak mengata@mengumpat orang lain...Tersentap tau orang yang diumpat nih...
  • Menyakiti orang lain samada dari segi lisan mahupun perbuatan.
  • TAIK IDUNG MASIN aka kedekut.Aku X pinta dibelanja.Tapi ringankan hatimu untuk bersedekah.Sesungguhnya bersedekah banyak manfaatnya.

Semua yang tercatat di atas tak bermanfaat langsung untuk ditiru,Kita sesama insan biarlah saling mengingatkan agar kita tak jauh terpesong dengan penyakit hati ni.Walaupun sakitnya x nampak di mata kasar tapi impaknya besar bangat donk...

Maka,mehla sesama servis hati tuh,biar hilang karat dan kotornyer.HATI BERSIH,SEMUA ORANG SUKA..


Sekian.TIMACIH

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum N Hye!!!!
Komenlah Ye...

Selalulah lepak sini erk...
MUACH!!!!

Follow by Email

Blog Archive