Google+ Followers

BIG BOSS IS.
Seorang lelaki yang baik pasti akan membimbing perempuan yang disayanginya agar menjadi lebih baik..(^_^)....

Saturday, 4 June 2016

BAH DUA~PENANG 28/5-1Jun2016 (Pengalaman ke Penang dengan Firefly)

ASSALAMUALAIKUM

Sebelum tiba hari berlepas ke Penang,aku dah siap pesan awal pada anak-anak supaya memilih outfit yang sesuai untuk dibawa ke sana. Setiap seorang membawa tiga pasang pakaian untuk siang hari dan dua pasang baju tido di samping t shirt,seluar track,beberapa helai tudung dan pakaian dalam yang lengkap untuk percutian kalini.Inilah hasilnya...Tada..
Tips menyusun pakaian-Pakaian yang digulung lebih menjimatkan ruang.


Dari Pekan,aku sekeluarga menaiki teksi terus ke LTSAS(Lapangan Terbang Sultan Ahmad Shah).Perjalanan dari Pekan ke Kuantan mengambil masa lebih kurang 45 minit.Tambang teksi dari Pekan ke LTSAS ialah RM60.00

Kami tiba awal di LTSAS iaitu pada pukul 12.45pm .Perut mula berkeroncong pinta diisi dan kami makan di cafe di situ.(Nama cafe lupa)

Menu makan-Kuetiaw dan nasi lemak
Minuman-Tea o dan Milo ais
Total bayar di cafe RM30.00
BERBALOI SEBAB SEDAPPP...Hehehe..

Nurul dan Sofia ceria sebab perut dah kenyang
Usai makan dan solat,kami menuju ke kaunter untuk check in luggage.
Legaaaaa..

Gendang gendut tali kecapi,kenyang perut suka hati

Sebab aku dah web check in maka aku hanya perlu ke kaunter untuk check in luggage sahaja.Jimat masa

Boarding ticket.

Satu backpack berisi kamera,monopod,powerbank dan maklumat penginapan

Yang dinanti sudah pun sampai




Subhanallah
Cantik permandangan dari luar




Alhamdulillah
Dari LTSAS berlepas pukul 3.15
dan tiba di PIA pada pukul 4.25 petang

Dari PIA,Bayan Lepas kami menaiki teksi Pakcik Man.Kalau sesiapa memerlukan khidmat beliau boleh kontek nombor pada resit di atas.Orangnya peramah.

Dari PIA,kami check in di YES HOTEL yang terletak di Transfer Road.
Room charge untuk satu malam ialah RM191+RM50(deposit)
Bilik dengan dua katil queen size
Selesa untuk kami berempat

Bilik pun dah selesai,perut pun dah ,mula minta di isi.Malam tu kami makan malam di Restoren Kapitan

Menapak dari Yes Hotel menikmati pemandangan malam di situ memang meriah


















Menu tak rugi coba.Sedap weyh

OTW balik ke hotel


Keluar menapak,balik ke hotel naik bas sebab memasing dah kekenyangan.
Alhamdulillah untuk hari pertama di Penang

Sambungan di bahagian tiga

CHEKIDOUT

Mekasih

BAH SATU~PENANG 28/5-1Jun2016 (Pengalaman pertama kali booking flight sendiri ke Penang)

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah,setelah beberapa kali merancang untuk membawa anak-anak pergi bercuti ke Penang,akhirnya impian tercapai.
Jika sebelum ni,tiapkali travelling dan urusan tempat penginapan diuruskan oleh orang lain tetapi kalini untuk pertama kalinya aku menguruskan tiket penerbangan dan penginapan sendiri.
Alhamdulillah,dipermudahkan



themoonshadowz

themoonshadowz

themoonshadowz

themoonshadowz
Sudah siap print boarding pass via Web Check In


 Kalau ingin bercuti ke Penang digalakkan untuk memiliki Travel Privilege Card bernilai RM20.Kad ini boleh digunakan untuk mendapatkan 20% diskaun di tempat yang ingin dilawati.Boleh baca mengenai kad ini dengan lebih lanjut di http://www.penangtouristcentre.com/





 Sedikit tips ketika ingin bercuti,rajinkan diri untuk membaca blog atau buku mengenai tempat yang ingin dikunjungi untuk mendapatkan sedikit info dan maklumat yang amat berguna sepanjang berada di sana.

Digalakkan membawa:
  • Pelembap
  • Sunscreen (Aku memilih SUNPLAY Ultra Shield High SPF & PA SPF 130)
  • Pelembap bibir
  • Lotion badan
  • Tisu lembap/kering
  • Ubat-ubatan (minyak urut,minyak angin,panadol,ubat cirit birit,ubat tahan muntah,ubat gastrik untuk tujuan kecemasan)

GAJET
Gajet yang perlu dibawa ketika bercuti ialah kamera dan monopod.Powerbank amat penting dan charger untuk kesemua gajet yang dibawa.

Apa yang paling penting ketika bercuti adalah susunan atucara dan aktiviti supaya semua dapat menepati masa dan bersedia menikmati percutian dengan lebih tersusun dan santai.

Ini adalah contoh susunan aktiviti yang aku sediakan dengan bantuan si Suraya sepanjang kami di sana



Hehehe..Okie nanti kita sambung cerita di BAH DUA

Chekidout

Terima kasih

















Monday, 1 June 2015

Trip To Penang~JOM ke Penang 3D Trick Art Museum (Part 2)

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah,sebenarnya harini baru aku berkesempatan untuk kongsikan pics ketika aku ke Muzium 3D,Penang.
Just..

CHEKIDOUT


Kalau ada yang teringin ke Muzium 3D,belek sini,hehehe..

Ni permandangan dari luar,nampak macam biasa aja kan dari luar?Jom kita masuk..


Dengan tiket yang bernilai RM15  seorang,berbaloila...












Follow by Email

Blog Archive